MANAGEMENT BY PROCESSES AS A TOOL FOR MAKING MANAGERIAL DECISIONS

Authors

Keywords:

decisiones empresariales, gestión, modelo, procesos

Abstract

Objective: Establish management by processes for making managerial decisions, taking into consideration the company Lácteos San Isidro for this case study. Methods: The study was carried out through a bibliographic review that included reliable sources on process management, management models, good manufacturing practices and quality control systems. Additionally, field research was conducted involving interviews with the manager and key employees to understand the company’s current processes, identify bottlenecks and areas for improvement. Surveys were administered to employees to evaluate their knowledge and perception of the company’s processes, and existing processes were documented and analyzed. The analysis and synthesis were carried out in three main stages: characterization of the industry and current state of the processes, bibliographic review and design of the process management model and application of the process management model. The results of the study showed that the company lacked a process management model and monitoring tools, which caused obstacles and delays in production. The implementation of the model allowed the strategic and operational processes to be clearly identified, optimizing decision making and improving operational efficiency. It is concluded that it is essential to develop and implement procedures aligned with good manufacturing practices and specific operational controls for subprocesses.

KEYWORDS: management, processes, model, business decisions.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguirre, Z., Aguirre, N., y Muñoz, Ch. (2017). Biodiversidad de la provincia de Loja, Ecuador. Arnaldoa, 24(2), 523-542. https://dx.doi.org/10.22497/arnaldoa.242.24206

Contreras, F., Olaya, J., y Matos, F. (2017). Gestión por procesos, indicadores y estándares para unidades de información. http://eprints.rclis.org/31012/

Díaz, D. (2024). Análisis comparativo de metodologías y sus herramientas para el mejoramiento de procesos. [Tesis de

Ingeniero Empresarial, Escuela Politécnica Nacional]. Repositorio Digital - EPN. http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/25290

Díaz, G. y Salazar, D. (2021). La calidad como herramienta estratégica para la gestión empresarial. Podium, (39), 19-36. https://doi.org/10.31095/podium.2021.39.2

Gómez, K., Gálvez, D. y Ferreira, G. (2019). Procesos de negocio en la gestión empresarial. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas, 2(3), 99-111. http://remca.umet.edu.ec/index.php/ REMCA

Hernández, A., Nogueira, D., Medina, A. y Marqués, M. (2013). Inserción de la gestión por procesos en instituciones hospitalarias. Concepción metodológica y práctica. Revista de Administração - RAUSP, 48(4), 739- 756. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=223429367009

Hernández, A., Delgado, A., Marqués, M., Nogueira, D., Medina, A., Negrín, E. (2016). Generalización de la gestión por procesos como plataforma de trabajo de apoyo a la mejora de organizaciones de salud Revista Gerencia y Políticas de Salud, 15(31), 66-87. https://www.redalyc.org/pdf/545/54549363016.pdf

Koontz, H. y Weihrich, H. (2013). Elementos de Administración. Un enfoque internacional y de innovación. Octava Edición. Mc Graw Hill

Maldonado, J. (2018). Gestión de procesos. https://www.academia.edu/35731747/GESTI%C3%93N_DE_PROCESOS

Mallar, M. (2010). La Gestión por Procesos: un enfoque de gestión eficiente. Visión de futuro, 13(1). http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1668-87082010000100004&lng=es&tlng=es

Manrique, A. y Vargas, A. (2017). Mapa de competitividad en diseño: validación en empresas del sector lácteo. Revista Facultad de Ciencias Económicas: Investigación y Reflexión, 25 (1), 177-202. https://doi.org/10.18359/rfce.2659

Medina, A., Nogueira, D., Hernández, A., y Comas, R. (2019). Procedimiento para la gestión por procesos: métodos y herramientas de apoyo. Ingeniare. Revista chilena de ingeniería, 27(2), 328-342. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-33052019000200328

Méndez, S. (2023). Propuesta de mejora de gestión por procesos para optimizar los procesos en la empresa Julmen

Contratistas Generales SRL, Trujillo 2022. [Tesis de licenciatura, Universidad Privada del Norte]. Repositorio de la Universidad Privada del Norte. https://hdl.handle.net/11537/32989

Ministerio de Agricultura (09 de setiembre del 2019). Agricultura, la base de la economía y la alimentación. https://www.agricultura.gob.ec/agricultura-la- base-dela-economía-y-la-alimentación/

Negrín, E., y Medina, A. (2002). Un enfoque a la gestión por procesos. Aplicaciones en la hotelería. Memorias del V Encuentro Internacional de Ciencias Empresariales “CIEMPRES V”. Universidad de Matanzas “Camilo Cienfuegos. https://www.researchgate.net/publication/338457636_Un_enfoque_a_la_gestion_por_procesos_Aplicaciones_en_la_hotelería

Núñez, J. (2024). Gestión de calidad como herramienta de control en la confección de prendas de vestir. [Tesis de Licenciado en Administración de Empresas]. Repositorio PUCE. https://repositorio.puce.edu.ec/server/api/core/bitstreams/3120627da44e-4b5a-8ef2-c9b089578083/content

Ortiz, R. (2023). Plan de mejora de la calidad mediante la gestión por proceso y la normativa ISO 9001:2015 para un taller de mantenimiento automotriz de la ciudad de Guayaquil. [Tesis de Ingeniero Industrial. Universidad Politécnica Salesiana]. Repositorio digital. https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/25282/1/UPS-GT004479.pdf

Robles, P. (2018). Índice de validez de contenido: Coeficiente V de Aiken. Pueblo Continente. 29(1). https://www.studocu.com/

Ruiz, D.; Almaguer, R.; Torres, I.; Hernández, A. (2014). La gestión por procesos, su surgimiento y aspectos teóricos Ciencias Holguín, XX (1), 1-11 http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=181529931002

Villamil, R., Robelto, G., Mendoza, M., Guzmán, M., Cortés, L., Méndez, C. y Giha, V. (2020). Desarrollo de productos

lácteos funcionales y sus implicaciones en la salud: Una revisión de literatura. Revista chilena de nutrición, 47(6), 1018-1028. https://dx.doi.org/10.4067/S0717- 75182020000601018

Published

2024-09-30

Issue

Section

Artículos de Investigación Original

Similar Articles

1-10 of 58

You may also start an advanced similarity search for this article.